Jumaat, 9 September 2011

nikmat tubuh yang sihat

Selama ni, kita mungkin ambil ringan je dengan nikmat yang Allah bagi secara percuma pada diri kita. Kesihatan tubuh badan dan nikmat makan yang lazat. Tapi, bila nikmat ini semua ditarik balik, ia sangat tidak best.

Semuanya bermula seminggu sebelum raya di mana cik bit mula diserang demam selsema. Tapi, oleh kerana kerja yang banyak, badan dikuatkan juga. Ubatan yang diambil membantu mengurangkan demam tapi ia tidak betul betul kebah. Balik kelantan, persiapan raya ada banyak perlu dilakukakan. Maka, masih tiada masa untuk melayan ketidak sedapan badan.

Sehinggalah pagi hari raya kedua. Rasa tidak sedap itu semakin beria datang. Terketar - ketar kesejukan di pagi hari tapi masih bertahan hingga petang. Masih lagi ikut keluarga beraya walaupun buat rumah orang macam rumah sendiri. Selamba tidur sebab tak sedap badan.

Akhirnya, raya ketiga. Cik bit sudah tidak mampu menahan, lalu mengajak mama ke hospital bahagian kecemasan. History taking buat doktor bising sebab dah demam lama. Dan, malam itulah bermula edisi mengambil darah untuk ujian. Selepas ambil darah, doktor akan pesan: minum air banyak banyak, esok datang lagi ambil darah.

Hasilnya, tangan cik bit mula lebam akibat kegiatan pengambilan darah. Ketidak laratan membuatkan cik bit minta dimasukkan air tapi request tak mau masuk wad. Tapi, impian la kan bila platlet darah dah sangat rendah dan blood pressure pon rendah amat. Patutlah i asik pening and pitam je.

Hasil perbincangan, doktor - doktor kacak membuat keputusan yang cik bit perlu dimasukkan ke HWD..konsep separa ICU. Terkejut la saya, ingatkan tak de la teruk mana. Sampai di wad, cik bit diletakkan di bilik pengasingan. Puan puan nurse berpesan bahawa saya tidak akan dibenarkan bangun dari katil dan segala urusan akan dilakukan di atas katil. Maksudnya, perlu buang air pakai urine bag and berak dalam pampers. 

Agak pelik juga kenapa perlu beria sekali. Rupanya, cik bit perlu dipakaikan dengan segala wayar yang berselirat. Untuk tengok perkembangan dari semasa ke semasa. Sungguh tidak selesa keadaan itu. Dan, ia amat menyakitkan badan dan menyeksakan mental bila dipakaikan urine bag and kena pakai pampers. Sangat malu..huhuhu..Family pon tak boleh temankan dan hanya boleh datang bila waktu melawat semata mata.

Namun, nasih baik cik bit degil. Lepas seharian buang air melalui urine bag, cik bit berjaya meyakinkan incik doktor that i can walk to the toilet and do my business by my own. Tak sanggup nak imagine macam mana cik bit nak berak dalam pampers. Sangat berusaha, bila tiap kali mau buang air, cik bit perlu buka segala wayar yang berselirat di badan dan dua - dua tangan dan pakai balik lepas urusan selesai. Dan, kekerapan saya ke tandas? Sangat kerap sebab saya dimasukkan 9 botol air.

Alhamdulillah, dengan segala usaha mama and doctors, cik bit dah semakin pulih. Cik bit pun berusaha sebab nak keluar dari wad tu cepat cepat. Minum air banyak - banyak dan bertahan dengan rasa gatal yang melanda. Tak malu nak nangis dengan Dr Hafizuddin yang kacak sebab dah sangat gatal. Doktor kacak, terima kasih kerana bersabar dengan saya. Bagi saya ubat tahan gatal dan ambil darah saya dengan lemah lembut. Nasib baik saya setia dengan pencuriHati, kalau tak dah lama saya ngorat doktor..hahahha

Sekarang dah kat rumah dan sangat bersyukur boleh keluar wad. Moga lepas ni ujian darah berikutnya semakin bagus dan tidak perlu masuk wad lagi. Dan moga hati cik bit pon bertambah sihat dan tidak bengkak lagi :) Sesungguhnya, sakit itu banyak memberi pengajaran kepada cik bit dalam menikmati hidup ini. Untuk lebih menghargai kesihatan dan nikmat makan yang Allah bagi :)
Catat Ulasan