Khamis, 19 Januari 2012

kira dan bayar zakat

selama ni memang selalu tertanya2 mengenai status diri cik bit: adakah saya pengeluar zakat atau penerima zakat? atas persoalan sebegini, cik bit singgah di kaunter zakat negeri sembilan. abang jaga kaunter pun bagi pemplet untuk dirujuk. tapi sesungguhnya saya kurang faham.

ketekunan menggodek tafsir Al Quran menyebabkan cik bit memutuskan untuk melawat ustaz handsome di zakat selangor. ya la, banyak kali kot disebut dalam Al Quran pasal zakat. tapi, ada ke ustaz handsome di situ? handsome pengetahuan OK, tapi kalau dia pakej dengan handsome wajahnya, wah..indahnya ciptaan Allah..ngeh22

maka, dengan peluang bercuti di kala orang lain menjana ekonomi negara, cik bit melangkah ke zakat selangor. teng22..nombor dipanggil dan ye, ada orang kaunter yang handsome wajahnya..smileee :)

bukan ustaz handsome yang ditemui
cik bit menyatakan niat tulus murni untuk bertanya mengenai zakat harta. oh lupa, zakat ada 2 jenis. zakat harta ialah zakat yang dibayar sepanjang tahun berkenaan dengan harta harta kita dan tak semua orang perlu bayar zakat. ia wajib untuk orang yang berlebihan je. zakat kedua ialah zakat yang paling ramai muslim bayar, iaitu zakat fitrah, yang dibayar time2 bulan puasa tu. so, kita fokus pada zakat harta ok.

jenis zakat harta

lepas ustaz handsome jelaskan jenis harta, cik bit hanya perlu tengok pada pendapatan. yela, i bukan kaya raya orangnya, tapi i hidup dengan senang la jugak, berbanding orang yang merempat di mana mana kan? lepas dah tau apa hartanya, maka bolehlah kita kira berapa yang perlu dibayar.

selaku orang yang bersedia dan bijaksana (perasan atau fakta), cik bit memang datang dengan persediaan. slip gaji dan perbelanjaan bulanan. ya, lagi mudah sebab cik bit memang ada rekod perbelanjaan bulanan. senang nak rujuk. ustaz handsome nak kira pon bertambah mudah.

kalau tak silap, konsep kira ni beza orang dah kahwin dari orang bujang dan lelaki dari perempuan. ni yang cik bit nak share adalah cara nak kira zakat bagi perempuan bujang macam i: 

pendapatan kasar tahunan - keperluan asasi - tolakan lain) = balance. 
if balance > RM 10,650 (nisab untuk tahun 2011), maka dah layak dikenakan zakat.
jumlah yang perlu dizakatkan: balance * 2.5%

definisi pengiraan adalah seperti berikut: pendapatan kasar tahunan ni ialah gaji kita, elaun serta bonus yang diterima dalam tahun tersebut. keperluan asasi pula melibatkan makanan, tempat tinggal, pakaian, perubatan, pendidikan dan pengangkutan. pendidikan tu termasuk sekali la brapa banyak kita bayar ptptn or mara utk kita belajar dulu2. tolakan lain pula ialah caruman KWSP, tabung haji dan caruman kepada institusi lain yang mengeluarkan zakat ke atas ahli.

ok, cik bit belum layak dikenakan zakat untuk tahun ni. tapi, rasanya tahun depan dah perlu mengeluarkan zakat pendapatan. tapi, oleh kerana cik bit ada sedikit simpanan berupa dinar dan dirham, maka cik bit telah dikenakan sedikit bayaran zakat emas perak, tak sampai RM 20 pun. RM 20 setahun, ok la kan? dulu cik bit ada sebentuk cincin emas chantek yang sentiasa dipakai. yang ni tak perlu dizakatkan sebab ia dipakai. lagipun sekarang ia sudah hilang T_T (mungkin tak berapa suci, sbb tu ia hilang)

tapi, dalam nak mengsharekan pengalaman ini dengan kalian, cik bit godek2 berkenaan zakat dengan lebih lanjut, baru cik bit faham yang rupanya cik bit telah menggunakan cara ketiga dalam mengira zakat, iaitu dengan menolak perbelanjaan sebenar. ini merupakan cara paling ringan dan tidak digalakkan untuk digunakan. sebabnya, cik bit mungkin boleh terlepas dari zakat bilamana cik bit sebenarnya mampu hidup mewah. makanya, cik bit pun agak confuse dan memerlukan penjelasan lanjut. jika kalian ada penjelasannya, sila la share. bila cik bit dah dapat info yang lagi solid, perkara ini akan diupdate, insyaAllah.


bisik2: gayanya perlu melawat ustaz handsome di zakat kelantan pula 
Catat Ulasan