Selasa, 19 Jun 2012

i made a pavlova..yeayyy

ianya bermula daripada perasaan semasa bangun tidur semalam. terasa mahu makan french toast untuk breakfast dan pavlova untuk tea time. maka, dengan tekunnya cik bit mula menggodek internet mencari resipi  pavlova. perbincangan dengan adik lat and adik amy membawa persetujuan jom kita buat pavlova, macam senang aja nih.


maka dengan pembagian tugasan adik amy and adik lat ke giant untuk membeli buah dan whipped cream, cik bit pula ke kedai runcit untuk membeli barangan menggoreng bihun keret dan telur, ingredient utama dalam membuat pavlova ini.


selepas bihun keret selesai digoreng, aktiviti membuat pavlova bermula. tung tang tung tang..maka pavlova dibakar di dalam loyang. hasilnya..ketulan base yg keras dan sangat manis. maka, kami mula mencari sebabnya dan hasil dapatan ialah telur tidak dipukul dengan tepat, terdapat serpihan kuning telur di dalam adunan (sepatutnya hanya menggunakan putih telur), penggunaan gula dan tepung jagung secara berlebihan walaupun memang ikut resipi dan pembakaran di dalam loyang. tapi, kami selaku orang yang tidak mahu mengaku kalah telah mengambil gambar pavlova tak menjadi tapi dihias elok lalu disend kepada si kecik di kelantan dengan niat nak eksen. see, i always be a bad liar.


usai buka puasa hari ini, cik bit masih belum mahu mengalah. maka misi untuk menjalankan eksperimen buat kali kedua diadakan. tapi cik bit takdak mixer and baking paper. but, is there not another way? setelah dicongak congak, kertas minyak will do, so do the blender.


maka, misi dijalankan. telur di blend, bahan2 dimasukkan satu persatu. lepas beberapa lama blender da berbunyi lain tapi adunan masih lagi cair. sob22..nak nangis, tapi takkan nak bazirkan lagi telur ni. dengan niat tidak mahu membazir maka, cik bit mengambil whisker dan mula memukul adunan secara manual. haruslah terpercik percik pada baju. untuk menghilangkan rasa bosan dan lenguh memukul, cik bit tonton cerita korea. sekali bila tengok adunan, ia kelihatan seperti adunan di dalam utube..yeyyeaayyaa..i'm happy..alhamdulillah.


dan..inilah hasilnya..tarrraaaait might not a perfect pavlova, but i learned my lesson for future improvement. the most important thing is, always ask urself is there not another way? be creative and don't afraid to make a mistake. it's ok to fall down but it's not ok to stay down..muaahhh

Catat Ulasan