Sabtu, 24 Disember 2011

review 2011

2011 dah nak sampai penghujungnya, maka seperti biasa, review untuk tahun ini perlu diadakan. Am I living my life in a good way? Ahaxx..mari kita saksikan. Kita mulakan dengan penilaian resulasi (ada ke word nih?) 2011, apa yang dicapai? 
  • memandu dengan lebih berhati - hati tanpa mencederakan Shawn lagi
yang ini..boleh dikategorikan 90% berjaya kerana Shawn tidak cedera di tangan cik pada tahun ini. Tapi, adalah kemalangan yang sangat kecil di mana cik bit terlanggar bontot kereta kancil semasa menunggu barisan kerana saya terberkhayal dan melihat alam sekeliling. Dan, akhirnya cik bit diberikan ceramah ringkas oleh mamat Arab tersebut..kwang22
  • beli rantai atau gelang emas dengan wang sendiri
TETT, ini gagal kerana saya masih lagi tidak memiliki sebarang rantai atau gelang emas sendiri. Tapi, cik bit sudah mampu membeli sebentuk cincin emas dengan wang sendiri. Menurut rakan2, cincin cik bit terlebih vouge untuk jadi cincin diri sendiri dan ia kelihatan seperti cincin kawin ataupun cincin tunang. Faktor cincin ini mungkin menjadi penyebab lelaki tidak berani mendekati cik bit. Mungkin kot, pencuriHati pun renung je cincin ni bila pertama kali dia tengok cik bit pakai cincin ni. Tapi, lantak la..cincin I, suka hati I la..lagipun ia adalah hadiah untuk diri I sendiri sbb I love myself :P
  • beli sofa, katil dan almari yang besar untuk rumahku
ada 3 perkara yang dinyatakan di atas, tapi hanya 1 sahaja yang dibeli: katil :D..tidur yang sangat selasa adalah amat kritikal ya rakan - rakan. Sofa terpaksa ditangguhkan buat masa sekarang kerana faktor kewangan. Almari yang besar pula dikira sebagai tidak perlu kerana pakaian telah tersusun kemas pada railing yang panjang, senang nak pindah. Namun, sebagai penambahbaikan, drawer telah dibeli untuk baju2 yang perlu dilipat.
  • habiskan sebuah research yang leadernya bernama Rabihah
YES!! Yang ini berjaya dilakukan dengan jayanya walaupun notis untuk menjalankan kajian ini diberikan dalam tempoh masa seminggu. Semput I nak fikirkan proposal but at the end, I manage to do it.
  • hantar sebuah artikel untuk jd jurnal
Penghantaran artikel untuk dinilai sebagai jurnal telah dilakukan tapi rasanya ia tidak berjaya..eh eh..ada laa..artikel yang ditulis bersama inche boss dan ahli team simulator diterima utk jurnal tapi lupa apa nama jurnal tu. Pada masa yang sama, cik bit telah berjaya menulis 2 lagi confrense article dan keduanya telah dibentangkan dalam December 2011. Cadangan dan kritikan cik bit simpan untuk penambahbaikan untuk tahun mendatang. English cik bit pon perlu dipertingkatkan..huhwahuwaaa
  • menyertai program - program yang dianjurkan oleh MIROS
I think I did well in this. Selama ni mana ada cik bit sesibuk nak jadi AJK itu ini,tapi tahun ni I did. Started with AJK makanan untuk majlis perutusan, juga jadi ketua biro logistik dan keselamatan untuk APC walaupun pada mulanya pihak pengurusan kata ini bidang untuk lelaki. Tapi, apa ada hal kalau cik bit boleh buat walaupun I gadis. Alhamdulillah, my team terima banyak pujian :) Program - program lain pun cik bit selit2 sikit2 walaupun selalu lari di kala ucapan. Yang best, masa majlis perpisahan prof. Di kala tengah nak lari dari ucapan yang panjang, ternampak staf2 lelaki tengah mengopek durian yang akan dimakan beramai2, haruslah I selit sama. Dan jangan pandang I sebelah mata ye semua, walaupun I pegawai perempuan, cik bit dah buktikan yang cik bit lagi terer mengopek durian dari staf sokongan lelaki..hihihi..Dan disebabkan hanya cik bit gadis di situ, makanya cik bit la yang diberi tugasan menghidangkan buah kepada VIP. Hampas, tapi takpe sebab dah boleh makan awal dari yang lain..ahahahhaa
  • menyertai badan sukarela
Achieved sebab dah join JPAM, tapi yang kurengnya sebab saya tidak aktif ke sana. Kononnya sibuk sebab selalu banyak kerja dan memerlukan waktu rehat. Tapi, cik bit bangga sebab dah berjaya bantu seseorang yang kemalangan motosikal. Kira bantu la kan, sebab cik bit bawak dia ke bilik gerakan JPAM lepas check dia OK untuk balut luka2, walaupun luka tu dibalut oleh orang2 yang otai di sana. Malas nk tunjuk skill je sebenarnya. Keaktifan juga sebenarnya dipengaruhi oleh lagi satu faktor. Cik bit tak gemar bila ahli lain dibandingkan dengan cik bit. Dia masih budak, maka haruslah beliau akan kalah kepada saya yang hanya nampak macam budak tapi sebenarnya sudah layak untuk menjadi mak budak..hahahha
  • datang keje ontime: 8.30 pagi ye cik bit
TETT..ini gagal tanpa sebarang alasan!
  • bayar PTPTN setiap bulan sebab benci dengan kos pentadbirannya
TETTT..ini gagal dilaksanakan. Bila ada keperluan kewangan yang lain datang, budget untuk PTPTN adalah perkara pertama yang akan cik bit tolak..hahhahah. Walaupun hari tu dah dapat tawaran untuk ujrah, tapi selepas penelitian kontrak, tak maulah I. Macam lagi rugi adalah. Dan ya, start bulan 8 hari tu cik bit dah mula kena bayar duit pinjaman MARA juga. Kiranya dua2 duit pinjaman pendidikan perlu dibayar. Cubaan untuk membayar PTPTN menggunakan KWSP masih belum dibuat sebab cik bit tak suka dengan prosedur yang lambat. Tapi ia perlu dilakukan. Tahun depan la eh..hehehhe
  • NAK KAWENNNN
TETT..ini juga gagal..adeihh

kesimpulannya, untuk resolusi 2011, hanya 3 dari 10 perkara gagal disempurnakan. 4 berjaya dengan jayanya manakala 3 suku gagal tetapi telah ditambah baik dengan perkara lain yang mampu menggembirakan hati cik bit. Kiranya OK la kan :)

Dari sudut pekerjaan, tahun ini agak banyak tugasan yang diberikan kepada cik bit. Kena wakilkan pejabat untuk beberapa perkara demi kebaikan semua pihak. I take this positively: they believe in me and they know I can do it well. Tapi, yang musykilnya, mungkinkah mereka lupa bahawasanya saya ini hanyalah staf kontrak?

Untuk hal berkasih sayang, rasanya, I'm getting better in moving on from pencuriHati. Dah semakin boleh terima yang dia bukanlah untukku walaupun kekadang terasa juga impaknya bila kekasih hati beliau bekerja di sini juga. Walaupun tak begitu berkomunikasi dengan beliau, tapi masih boleh menjalankan tugas sebagai kawan kepada beliau. Masih mampu untuk bekerjasama dengan baik masa adik beliau kawin dan rasanya kami tidak menimbulkan sebarang kecurigaan.

Dari sudut menjadi muslim yang baik, cik bit sedang berusaha ke arah itu. Sedang dalam proses menjaga pakaian, moga ia menutup aurat tapi pada masa yang sama masih boleh tampil menawan (bajet diri chantek). Cuba untuk memahami kandungan Al Quran walaupun selalu ponteng dari membacanya..adeih.. Nak buat baik memang selalu besar cobaannya.

Bab menambah ilmu pengetahuan, alhamdulillah, berjaya dilakukan. Training simulator dengan Julien dari France memang terbaik lah. Dah boleh buat simulation sendiri, dan sudah kembali mengasah my programming skill yang dah lama dibiarkan berkulat. Cik bit juga dah belajar berenang, yeayyy!! InsyaAllah by the end of this year I can swim well.

Dari sudut pengalaman hidup, tahun ni banyak juga yang dilakukan. Cik bit dah berjaya berakit di jeram, terjun di jeram, mendaki bukit Broga, merasai pengalaman 4x4 challenge ke air terjun yang sejukkknya, menyusur masuk gua yang awesome, fly A380 using flight simulator dengan free, rasai pengalaman di kren pengangkut dan derma darah. Semua ni sangat best dan terasa sangat Rabihah (yang bertuah) sebab tak semua orang dapat merasai perkara ini. Oh ya, cik bit juga dah merasa demam denggi. Sungguh ia tidak best tapi ia mengajar banyak perkara terutamanya menghargai kesihatan, kebolehan buang air, nikmat makan dan nikmat berat badan. Susut 6 kg dalam masa 2 minggu adalah tidak best dan ia sangat sukar untuk didapatkan semula..huhuh

Important step I took this year is, buka akaun tabung haji. Alhamdulillah, berjaya buat. Ikut kiraannya, cik bit akan dpat pergi haji pada 2082..entah hidup lagi ke masa tu. Tapi, plannya akan menyimpan dengan gigih dan pergi dengan syarikat swasta supaya cik bit masih bertenaga untuk buat ibadah. Ya Allah, terimalah aku sebagai tetamuMU.

Dari semua ini, I think 2011 is a good year for me walaupun impian nak kahwin tahun ni masih lagi tidak tercapai. Tapi, mungkin cik bit perlu bekerja lebih keras to find HIM before i find him :)
Catat Ulasan