Isnin, 26 Disember 2011

swimming class

Di hari cuti ganti Krismas ni cik bit ada kelas untuk kelas renang. Tapi since pusat maritim masih tutup, kelas terpaksa di awalkan kepada pukul 1.30 petang sebab terpaksa pakai pool presint 16. Dan, atas dasar swimming class ini la, interview appoinment dengan Mr KaN terpaksa diawalkan pada semalam.

Bila Mr KaN tau yang cik bit mengikuti kelas renang, yeahh..sokongan moral telah diberikan dan perbincangan mengenai renang telah mengambil alih interview yang sepatutnya..hahhaa. Tapi, statement yang xleh blah, bila beliau menyatakan bahawa beliau tidak tahu sejak bila beliau pandai berenang, tau tau je dah pandai T_T

Oleh kerana rasa tercabar dengan statement Mr KaN, cik bit dengan tekun pergi kelas renang hari ini walaupun rakan - rakan serenang yang lain menyatakan kemalasan untuk ke pool d tengah hari buta yang akan menyebabkan sun burn. Namun, selaku orang yang tidak mahu mengaku kalah, cik bit pergi juga kelas pada hari ini. 

Kelas ini merupakan kelas ke 3 cik bit. Dua kelas sebelum ini, cik bit diajar cara renang kuak dada atau nama kampungnya renang katak. OK La, sebab cik bit memang boleh mengapungkan diri bila muka di dalam air, tapi haruslah tak reti kalau kena float telentang. 

Bila ke kelas hari ini, cik bit dikatakan sudah OK untuk breaststroke dan kelas akan mengajar freestyle. OMG, macam manakah. Saya sudah cuak sebab saya tidak begitu reti mengambil nafas. Satu lagi kesukaran ialah, tangan kiriku lemah. Mungkin akan sakit tangan lepas ni tapi ia mungkin senaman yang baik untuk tangan ni juga kan (kamu tu tak yah nak rasa bersalah, ni memang takdirNya). Untuk kefahaman semua, ini gambarannya.

breaststroke technique

freestyle yang memenatkan


Untuk penerangan teknik yang lanjut, sila datang kelas. OK la, xmo g kelas, ni caranya. Untuk free style, cik bit boleh buat bahagian kayuhannya. Tapi, as expected, bila part amik nafas, I amik air..huhuhwuaauhawaa..dah telan banyak air hari ni dan saya sudah pening. 

Menurut komen cikgu, badan cik bit yang kurus memang satu kelebihan sebab cik bit akan dapat berenang dengan lebih laju. Tapi, cik bit akan lambat sikit belajar sebab pengapungan cik bit akan kurang kerana tiada lemak pelampung tambahan. Memang pun, untuk slide memang cik bit akan lebih jauh tapi letih la air asik masuk mulut bila nak amik nafas. Dan sesungguhnya, free style itu lebih penat dari breaststroke T_T

Satu lagi masalah yang didapati hari ini ialah my swimming suit. Bila buat freestyle, terasa yang suit tu bergerak dan terpusing pusing di bahagian tangan. Tak selesa OK. Bila dirujuk pada cikgu, cikgu mengesahkan bahawa my swimming suit terlebih besar dan mencadangkan supaya suit yang lebih kecil digunakan. Erk..sexy kott..yang sekarang ni pon dah terasa sexy, apa lg kalau yang lebih kecil. Orang selalu cakap, apa nak kesah, cik bit kan kurus, takda apa yang nak disorokkan. Memang la body i chantek, tapi wajib la segan kalau nak ditunjukkan segala bentuknya. Malu itu kan pakaian muslim :D

Selain dari telan air dengan banyak yang menyebabkan kepalaku pening sekarang ini, cik bit perasan satu perkara bila hendak menyarung tudung tadi. Sun burn kotttt..huwaaaa.. Kalau i yang tan ni ada sun burn, lu pikir la sdr. Ni la padahnya bila gi kelas dengan tekun sebab berniat untuk lumba renang dengan Mr KaN bila dah pandai..padan muka :(
Catat Ulasan